or
or
or pick a random keyword:
Pratic cover 540p
Thumb geza

Pratic Headquarters and production complex

GEZA Gri e Zucchi Architetti

Framing infinite landscapes, absorbing materiality from nature.


The focus on landscape in Geza's design for the new headquarters and production complex of Pratic (Fagagna, Udine, Italy) is the main inspiration in this video, produced by the Italian architecture firm for the Mies van der Rohe Award exhibition (2013).

The camera lingers on the dialogue between the concepts of stasis and movement that characterizes the low-profile, dark and silent complex. Anchored in the industrial zone of the town, located adjacent to the provincial highway that leads from Udine to Spilimbergo, the structure aims at interacting with the mountainscape characteristic of the region, as well as an icon and a striking sign for those driving by.

The basic nature of the overall structure and the fluid integration between the different spaces are interrupted by some interesting architectural solutions, that are also the main result of the project's interaction with the surrounding context. The striated façade of the productive building - made of alternating surfaces of glass and panels of black marble stone - actively reacts to sunlight, shadow and changing atmospheric conditions, while a large cantilevered beam protects the South facade of the office core and projects a floating shadow beyond the building, towards the agricultural surroundings. The video explores and highlights from different perspectives the elements of this constant confrontation with the natural context of the design, also developed in terms of environmental sustainability.

Authors icon Credits

Architect: GEZA Gri e Zucchi Architetti
Mentioned project: Pratic Headquarters and production complex (2008-2011)
Project location: Fagagna, Udine, Italy
Video and editing: Eye Studio
Photographer: Fernando Guerra | FG+SG

Italy 2013
Duration: 3'54''